Wat we doen

Onze Missie 

Ons Medisch Coördinerend Centrum (MCC) is een regionaal, neutraal orgaan bestaande uit (para)medische zorgpartners. MCC Limburg-Noord staat voor het stimuleren en optimaliseren van de samenwerking en verbinding tussen de 1e en 2e lijn. Het doel is om vanuit het perspectief van de patiënt éénduidige en samenhangende zorg te organiseren, om daarmee de kwaliteit en de continuïteit van de zorg te optimaliseren. 

Onze Visie 

Een patiënt die zorg behoeft, verwacht ononderbroken zorgverlening, waarbij 1e en 2e lijns professionals goed samenwerken en communiceren. Echter, het perspectief van 1e- en 2e lijns professionals verschilt; in de 1e lijn is het uitgangspunt "gezond" en in de 2e lijn "ziek" tenzij het tegendeel bewezen is. Dit onderliggende verschil in perspectief maakt dat transmurale samenwerking niet vanzelfsprekend is. Ons MCC faciliteert en begeleidt op regionaal niveau de samenwerking, en dient als een herkenbaar aanspreekpunt bij knelpunten in de samenwerking.  MCC’s initiëren, faciliteren, coördineren en begeleiden de samenwerking zowel vanuit de optiek van de medische inhoud, als vanuit de doelmatigheid en de efficiëntie van zorgverlening. Het belangrijkste instrument daarin zijn de regionale (contracteerbare) samenwerkingsafspraken op basis van (inter)nationale evidence based professionele richtlijnen. De RTA’s dragen bij aan het verbeteren van werkprocessen, zoals in de diagnostiek, (terug)verwijzing en communicatie, in 1e en 2e lijn én tussen huisarts en specialist. Daardoor wordt betere (keten)zorg geleverd aan de patiënt.  

De centrale focus van het werk van het MCC is daarmee de kwaliteit en continuïteit van zorg in de regio. Om de zorg doelmatig en efficiënt in te richten betrekt het MCC de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de logistieke processen in de samenwerkingsafspraken. Afstemming is noodzakelijk ter voorkoming van dubbele diagnostiek of hiaten in zorg, maar ook in het kader van patiëntveiligheid, zoals in overdrachtssituaties. Om de onderlinge samenwerking continue te verbeteren is een ondersteunende randvoorwaarde dat men elkaar kent. Het MCC biedt daarom ‘Wie is wie?’ aan. 

Info over samenwerkingsagenda  

 

 

 

In 2021 is een werkagenda vastgesteld door Cohesie en VieCuri om extra te investeren in de samenwerking. Dit wordt gedaan vanuit drie pijlers: 

  • Verbeteren 

  • Innoveren 

  • Implementeren 

Zowel Cohesie als VieCuri hebben een transmuraal coördinator in dienst welke werkzaam is voor het MCC. Zij zorgen operationeel voor het uitvoeren van de werkagenda, met name gericht op de pijler verbeteren. Zo zijn onder andere de werkgroepen diagnostiek en cardiologie ontstaan, waarin onder begeleiding van de transmuraal coördinatoren intensief gesproken wordt over samenwerking tussen (kader)huisartsen en medisch specialisten.  

De transmuraal coördinatoren richten zich ook op het opstellen, evalueren en implementeren van Regionale Transmurale Afspraken (RTA's) aan de hand van en vastgestelde procedure. RTA's worden in landelijke regio's geborgd binnen het MCC.  

In de pijlers ontwikkelen en implementeren ontstaan nieuwe initiatieven, zoals het Digitaal Advies Consult als een vorm van anderhalvelijnszorg.